Verplicht thuisonderwijs - hoe bevalt dat?

 

Nu de scholen al een paar weken dicht zijn vanwege het Covid-19 virus, moeten leerlingen thuis aan hun lessen werken. Wij vroegen een aantal jongeren hoe dat gaat en hoe ze het vinden. 

 

Wordt er nog wel lesgegeven, bijvoorbeeld met video's of online? Of moet je het vooral zelf allemaal uitvogelen?

home schoolingClaire (jaar 12 op de Kelett School): Ja, er worden lessen gegeven via video calls. Het is net zo productief als normale lessen, dus je moet je huiswerk afmaken na de lessen. Alle inhoud wordt nog normaal gegeven. 

 

Jacky (jaar 10 op de Kelett School): Er wordt nog wel les gegeven met video’s en het werkt best goed want je kunt makkelijk vragen stellen. 

 

Nadine (examen jaar op de Delia School of Canada):  Er worden nog steeds lessen gegeven via online methodes, zoals video bellen en eerder opgenomen video’s van de leraren. Het is wel lastig, want je moet zelfstandiger zijn en focussen in een omgeving met veel afleidingen. De leraren op mijn school doen hard hun best om ons les te blijven geven, soms zelfs op simpele manieren als chatten. Het is geen ideale situatie, maar beide kanten doen hun best om het te laten werken. 

 

Tristen (jaar 10 op de KGV School): We krijgen nog iedere dag lessen, maar soms krijgen we eerder opgenomen video lessen. Dan moeten we zelfstandig werken. We moeten wel iedere keer inchecken, zodat ze zeker weten dat we aanwezig zijn. We starten op de normale schooltijd, 8.15 ‘s ochtends. 

 

Wat is er leuk aan thuis werken en wat is er niet leuk aan?

Claire: Ik denk vooral later opstaan en dat ik mijn eigen eten kan eten thuis, dat smaakt beter dan het eten op school. Maar ik zie mijn vrienden niet zo vaak en ik zit iedere dag, de héle dag met mijn broer opgescheept. 

 

Jacky: Je kan iets later opstaan wat altijd fijn is en je hoeft geen school uniform aan te doen. Maar je ziet amper je vrienden en vriendinnen en je komt niet veel buiten. Het wordt ook best saai en je verliest motivatie om je werk af te maken. 

 

Nadine: Thuis leren is absoluut niets voor mij, vooral met lessen als wiskunde en economie. Het is moeilijk om daaraan te blijven werken, want de stof is ingewikkeld. Maar het kan tegelijkertijd ook wel erg leuk zijn, omdat je zelf je eigen dag kan indelen. Je kunt bijvoorbeeld tussendoor een hike doen of andere dingen waar je normaal weinig tijd voor hebt. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling, maar het is moeilijk om de hele dag binnen te blijven en aan moeilijke stof te werken zonder begeleiding van een leraar. 

 

Tristen: Het is best saai, want ik zie mijn vrienden niet. Maar het is wel comfortabel en ik kan mijn eigen kleding dragen. Ik kan ook later opstaan, maar voor de rest is het eigenlijk heel saai. 

 

Ga je liever naar school of werk je liever thuis? En waarom?home schooling

Claire: Ik denk naar school, puur omdat je dan veel makkelijker met je docenten kan communiceren dan in een video call. Persoonlijk stel ik veel werk uit en dan is het een stuk makkelijker om op school te concentreren dan thuis. 

 

Jacky: Ik werk liever op school omdat  ik het leuk vind om in de klas les te krijgen en dan zie ik elke dag mijn vrienden. Het is ook een leukere sfeer op school en iedereen is wat meer gemotiveerd.

 

Nadine: Ik werk veel liever op school dan thuis. Ik waardeer mijn educatie nu veel meer, want het is lastig om op je zelf te werken. Op school ben je in een omgeving waar je op elkaars ideeen en motivaties steunt, maar dat kan nu natuurlijk niet. Vooral niet bij vakken waar we maar weinig video calls hebben. 

 

Tristen: Ik ga liever naar school, want dan zijn m’n vrienden er. Thuis is wel lekker voor een week of twee, maar daarna verveel je je wel heel erg. 

Zie je je vrienden en klasgenootjes nog wel?

Claire: Ja, via FaceTime en soms ook in de weekenden. Ik speel ook best vaak hockey, dus daar zie ik ze ook nog wel. 

 

Jacky: Ik zie alleen nu soms mijn vrienden in het weekend en heel soms doordeweeks.

 

Nadine: Ik maak tijd om mijn vrienden van school te zien. Dat is leuk, want dan werken we ook samen en hebben we tenminste meer sociale interactie. Ik zit in mijn laatste schooljaar, dus het zou veel leuker zijn als ik de laatste maanden met mijn vrienden op school zou doorbrengen en de periode zouden afsluiten zoals we het begonnen. Het is lastig om elkaar te zien, vanwege het virus, maar we doen ons best en het is fijner om samen te werken dan alleen. 

 

Tristen: In het weekend zie ik ze wel, voor de rest zie ik ze niet. Ik Facetime ze wel voor huiswerk vragen. 

ad robeco